Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

1ος Λαϊκός αγώνας δρόμου σε ανώμαλο έδαφος στη Νέα Φιλαδέλφεια (φωτογραφίες)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 ο 1ος Λαϊκός αγώνας δρόμου σε ανώμαλο έδαφος στη Νέα Φιλαδέλφεια με εκκίνηση και τερματισμό το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς.

Συγχαρητήρια στον δημοτικό σύμβουλο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Θοδωρή Μανωλεδάκη, σε όσους βοήθησαν στην διοργάνωση αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες!

Ακολουθεί εκτενές φωτορεπορτάζ!





































20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στο ΠΠΙΕΔ

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της οποίας τα 54 άρθρα καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας, Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας, εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από τη φτώχεια, στερούνται σχολικής εκπαίδευσης, υφίστανται τις συνέπειες πολέμων και κάθε μορφής βίας.Τα παιδιά της σημερινής Ελλάδας βιώνουν συνθήκες οικονομικής ανέχειας, η πλειοψηφία των οικογενειών έχει χτυπηθεί από την ανεργία, τη διάλυση δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η Δημόσια Υγεία και Παιδεία, τις πολιτικές λιτότητας.

Σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2014, υποδεχθήκαμε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς 60 μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, κα Ευτυχία Παπαλουκά, τόσο στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» όσο και στη φωτογραφική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου, που αφορά στις συνθήκες της ζωής των Αθηναίων την περίοδο της κατοχής.Η συζήτηση με τους μαθητές που ακολούθησε είχε ως αντικείμενο τη σύνδεση του ξεριζωμού του 1922 και της κατοχής του 1940 – 1944 με τις αντίστοιχες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα λαοί σε διάφορα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους ίδιους τους μαθητές στο πώς εισπράττουν παιδιά της ηλικίας τους τις συνέπειες πολιτικών και γεωστρατηγικών αποφάσεων των «μεγάλων», των κυβερνόντων.

Κατασκευή παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά στο ΠΠΙΕΔ

Το πρωί της Κυριακής 9 Νοέμβρη το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς γέμισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα. Το κάλεσμα που απευθύναμε στους μικρούς Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, βρήκε θετικούς τους αποδέκτες του, που ζωντάνεψαν με την παρουσία τους το Ίδρυμα και μας έκαναν όλους χαρούμενους και υπερήφανους με την ενέργεια, τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους.

Η δράση που συνδιοργανώσαμε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών είχε ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών μας φίλων σε σχέση με την ανάγκη για σεβασμό και προστασία της φύσης.

Μέσα από την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών για την κατασκευή όμορφων παιχνιδιών, τα παιδιά έλαβαν μηνύματα σχετικά με τα «σκουπίδια», την μόλυνση του περιβάλλοντος (αλλά και της γειτονιάς), τη σημασία της ανακύκλωσης.Επιπλέον, η δράση στόχευε στο να καλλιεργηθεί στα παιδιά ομαδικό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας μεταξύ τους, μέσα από τη συμμετοχή στις δραστηριότητες και τα εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών που οργανώθηκαν από τους Οδηγούς στο χώρο του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο για την παρουσία του, τους Οδηγούς για την άψογη συνεργασία, όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωση και την απόλυτη επιτυχία αυτής της παιδικής γιορτής για τη φύση και τη φιλία, ευχαριστούμε όλους τους γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους και μας τα εμπιστεύτηκαν, αλλά και τα ίδια τα παιδιά για τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε παίζοντας και μαθαίνοντας. Δεσμευόμαστε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της σημερινής, και είμαστε δεκτικοί σε προτάσεις και ιδέες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ppied@neafiladelfeia.gr

Ευτυχία Παπαλουκά- Αντιπρόεδρος Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς









Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο παραδοσιακός επιτοίχειος αργαλειός στο Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στο Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και επανατοποθέτηση παραδοσιακού επιτοίχιου αργαλειού για την κατασκευή χαλιών παρουσία της κ. Άννας Βεκίλογλου, η οποία τον δώρισε στο Μουσείο. 

 Στην όλη διαδικασία παρόντες ήταν η κα Ευτυχία Παπαλουκά, Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, ο  κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης , μέλος του ΔΣ του ΠΠΙΕΔ, η κ. Στέλλα Πολίτου, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΠΠΙΕΔ, καθώς και ο κ. Νικόλαος Σπανάκης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης και η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου,  Λαογράφος - Εθνολόγος,  υπάλληλοι της Δ/νσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια της εποπτείας και της επιστημονικής συνδρομής του Υπουργείου Πολιτισμού προς το ΠΠΙΕΔ. 

 Η όλη διαδικασία επανατοποθέτησης αποτυπώθηκε κινηματογραφικά από τον κ. Σίλα Μιχάλακα, Λαογράφο - Εθνολόγο, Σκηνοθέτη και στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού διενήργησαν λεπτομερή εθνογραφική συνέντευξη με την κα Βεκίλογλου, που εστίασε τόσο στην αφήγηση της ζωής της, όσο και στην τεχνολογία της προβιομηχανικής ταπητουργίας. 

 Ο αργαλειός τοποθετήθηκε σε ελεύθερο προϋπάρχοντα χώρο του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος  κρίνεται σκόπιμο κατόπιν της παραχώρησης να λειτουργεί συμπληρωματικά με την μόνιμη έκθεση, παρουσιάζοντας τεχνικές και πρακτικές του προσφυγικού πληθυσμού που μεταφέρθηκαν στον ελληνικό χώρο και χάνονται μέσα στο χρόνο. 

 Μετά τα πρώτα σωστικά μέτρα και τη συντήρηση του αργαλειού προβλέπεται η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, που θα προκύψει από την πραγματοποιηθείσα σημερινή καταγραφή και θα προβάλλεται σταθερά στο χώρο με σκοπό την ανάδειξη και περαιτέρω προβολή του.