Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας σχετικά με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια


Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως είναι, για εμάς τους Φιλαδελφειώτες και απογόνους Μικρασιατών προσφύγων, κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό σωματείο. Αποτελεί κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας.

Από μικρό παιδί έχω στη μνήμη μου τους γονείς των γονιών μου να διηγούνται το πώς βρέθηκαν συντετριμμένοι στην περιοχή μετά τον ξεριζωμό, το πώς πάλεψαν τα πρώτα χρόνια να «σταθούν στα πόδια τους», τις κακουχίες μέχρι να ορθοποδήσουν. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις διηγήσεις τους, δε λείπουν οι συγκινητικές αναφορές στην ΑΕΚ.

Πώς ιδρύθηκε το σωματείο, πώς αναπτύχθηκε, για την αλάνα με το χώμα και γύρω ένα συρματόπλεγμα που αργότερα εξελίχθηκε στο γήπεδο «Νίκος Γκούμας».

Και φτάνουμε στο σήμερα. Που πάλι στη θέση του γηπέδου υπάρχει μια αλάνα με χώμα, όπως τότε που ήρθαν οι παππούδες μας ξεριζωμένοι. Το τελευταίο διάστημα, περισσότερο από ποτέ, απασχολεί τους φιλάθλους της ΑΕΚ και τους κατοίκους της περιοχής μας το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου, αφού μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στασιμότητας υπάρχουν εξελίξεις.

Αυτό το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, συνομιλώντας με κόσμο, κυκλοφορώντας στην περιοχή και παρακολουθώντας τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το γεγονός πως υπάρχει έντονος «διχασμός» σχετικά με την ανέγερση του γηπέδου.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές που τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης έδρας για την ΑΕΚ και ακόμα περισσότερο τη σημασία της επιστροφής της στη φυσική της έδρα, στο τόπο που «γεννήθηκε». Οι ίδιοι θεωρούν πως η ύπαρξη γηπέδου θα λειτουργήσει προς όφελος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, καθώς θα υπάρξει οικονομική κίνηση, εισροή χρήματος, νέες θέσεις εργασίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα μαγαζιά περιφερειακά του γηπέδου κλπ.

Από την άλλη πλευρά, κομμάτι της τοπικής κοινωνίας αντιτίθεται στην κατασκευή του νέου γηπέδου και κατακεραύνωσε το Γιάννη Σγουρό στο άκουσμα της επιχορήγησης των 25 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Οι αντιτιθέμενοι στην κατασκευή του γηπέδου προβάλλουν ως επιχειρήματα την υποβάθμιση της περιοχής (αντικειμενική αξία κατοικιών), την όχληση κατά τις ημέρες που θα αγωνίζεται η ΑΕΚ, τα πιθανά επεισόδια βίας και τις καταστροφές στις περιουσίες τους κλπ.

Ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας θεωρώ πως οφείλω να έχω άποψη και μάλιστα δημοσίως διατυπωμένη, καθώς το θέμα είναι μείζον.

Επιπλέον, οφείλω να μην τοποθετηθώ μόνο ως φίλαθλος, καθώς ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει την εκπροσώπηση των δημοτών και κατοίκων της περιοχής και την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων, πράγμα για το οποίο έχω ορκιστεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Αφενός, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να «επαναπατριστεί» και αυτό ήδη δρομολογείται.

Αφετέρου, οι κάτοικοι και δημότες που έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει η κατασκευή του γηπέδου στην πόλη μας και σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή περιμετρικά του γηπέδου και στο άλσος, πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους μας.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», (Θεσσαλονίκης και Λαχανά), στις 19.00, έχει προγραμματιστεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση και παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ». Μάλιστα μας έχει γίνει γνωστό πως θα παραστεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Η δική μου πρόταση, λοιπόν, την οποία θέτω και δημόσια, τόσο προς τους υπέρμαχους της κατασκευής, όσο και προς εκείνους οι οποίοι διατυπώνουν προβληματισμούς ή και ενστάσεις, είναι να παραστούν την Τετάρτη στην παρουσίαση των σχεδίων από την ΑΕΚ.

Θα πρέπει να δοθεί, εξίσου με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο λόγος σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να διατυπώσει τις απόψεις του και να υποβάλει ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου και τις αλλαγές της καθημερινότητάς μας που θα επιφέρει. Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να «φιμωθεί», αφήνοντας τα πάντα στα χέρια του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. Η τοπική κοινωνία πρέπει να μιλήσει και να τοποθετηθεί. Και η δημόσια συνεδρίαση της Τετάρτης θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία διαλόγου και συζήτησης για αυτό το τόσο σημαντικό έργο που μας αφορά και μας ενδιαφέρει όλους.

Ευτυχία Χ. Παπαλουκά – ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας