Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ευτυχία Παπαλουκά : Σχετικά με τις απολύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙΜετά τη συστηματική και μεθοδευμένη - από καλοπληρωμένα επιτελεία επικοινωνιολόγων και εντεταλμένων δημοσιογραφο-παπαγάλων - απαξίωση των εργαζομένων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα, οι αναφορές από πλευράς της Κυβέρνησης σχετικά με το νέο κύμα απολύσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εφαρμόζονται στην πράξη.

Η επέλαση κεφαλαίου-τραπεζικών ομίλων-μεγαλοεργολάβων και του πολιτικού τους προσωπικού, σε κάθε τι Δημόσιο και Λαϊκό, δε θα μπορούσε να μην έχει ως μία εκ των κορυφαίων στιγμών την επίθεση στη «μήτρα» που γεννά τα νέα μυαλά, τους νέους πολίτες, στον κατεξοχήν φορέα της πνευματικής ανάπτυξης και της προόδου, στη Δημόσια Παιδεία.

Μετά τις απολύσεις στην, ούτως ή άλλως ασθμαίνουσα, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την εν μία νυκτί κατάργηση ολόκληρων κλάδων και ειδικοτήτων (και των αντίστοιχων οργανικών θέσεων) στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, τώρα ήρθαν και οι ανακοινώσεις που αφορούν τις απολύσεις στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, η Κυβέρνηση «πετάει στο δρόμο» το 70% των υπαλλήλων υποστηρικτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ Πανελλαδικά - κυρίως υπάλληλοι ιδιωτικού και αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;


  • Χιλιάδες επιπλέον άνεργοι, ακόμα πιο δραματική η κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας

  • Απογύμνωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ από προσωπικό απαραίτητο προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διοικητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, άρα υπολειτουργία των σχολών

  • Κατάργηση της Έρευνας στα Πανεπιστήμια

(αξίζει να επισημανθεί ως παράδειγμα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίου βεληνεκούς, όπου το γεγονός ότι από τους 850 εργαζομένους τίθενται σε διαθεσιμότητα οι 500, αναστέλλει ουσιαστικά τη λειτουργία του στο τομέα της έρευνας)

  • Ισοπέδωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου

  • Μονοπώλια και ολιγοπώλια των ισχυρών, και στον τομέα της Παιδείας, εις βάρος του λαού


Οι απολύσεις προσωπικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και στα σχολεία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μεμονωμένο «χτύπημα». Έρχονται ως συνέχεια του κλεισίματος της ΕΡΤ, των λουκέτων σε δημόσια νοσοκομεία, των απολύσεων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έρχονται για να συμπληρώσουν το κλίμα απελπισίας και οδύνης, μιας κοινωνίας, ενός λαού σε κρίση.

Τη στιγμή που το μέλλον για εμάς τους νέους φαντάζει αβέβαιο…

Τη στιγμή που καταπατάται κάθε εργασιακό δικαίωμα κι ας έχει κερδηθεί με αίμα και αγώνες…

Τη στιγμή που οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους γίνονται αριθμοί και δε συνάδουν με το “success story” τους…

Αυτή είναι η στιγμή που προβάλλει ως απαίτηση η συσπείρωση του δοκιμαζόμενου λαού σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Φορείς, συλλογικότητες και πολίτες όλοι μαζί, μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε.

Ανατρέπουν τις ζωές μας! Πάμε να τους ανατρέψουμε!

Ευτυχία Παπαλουκά – ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας