Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τα Βουρλά της καρδιάς μας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς

Ένα ταξίδι στα Βουρλά της καρδιάς μας, μέσα από διηγήσεις και τραγούδια, πραγματοποιήσαμε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015.

Στην έναρξη της εκδήλωσης το λόγο έλαβαν η Ευτυχια Παπαλουκα, Δημοτική Σύμβουλος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς και ο Φώτης Καραλής, Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Πόλυ Μηλιώρη και ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας ανέλαβαν να μας μεταφέρουν στα Βουρλά και σε αυτό τους βοήθησαν οι γυναίκες της χορωδίας του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας που απέδωσαν τραγούδια των Βουρλών και της ευρύτερης περιοχής της Ερυθραίας Μικράς Ασίας, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η ευθύνη της διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλησμόνητων πατρίδων και της διατήρησης της προσφυγικής Μνήμης είναι τεράστια. Τόσο η διοίκηση του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" όσο και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας δραστηριοποιούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτό τον κοινό στόχο. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μας σε αυτό το αφιέρωμα για τα Βουρλά φιλοδοξούμε να είναι το ξεκίνημα για πολλές αντίστοιχες, κοινές μας πρωτοβουλίες.