Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015 στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς


 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2015 στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».


 

·         Την Παρασκευή 15 Μαΐου 20 παιδιά των σχολείων της πόλης μας ηλικίας 10 έως 12 ετών παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», άκουσαν μικρασιάτικα παραμύθια και τραγούδια και διανυκτέρευσαν στον χώρο του Μουσείου (sleepover).







·         Το Σάββατο 16 Μαΐου το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσίασε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία Ερζουρούμ/Άσκαλε 1943». Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Καλλιόπης Λεγάκη και η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Προλόγισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και συνιδρύτρια του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., Ειρήνη Σαρίογλου







 

·         Την Κυριακή 17 Μαΐου οι Σύλλογοι της πόλης μας συναντήθηκαν στο αίθριο του ΠΠΙΕΔ και παρουσίασαν δρώμενα από την περιοχή τους, πλαισιωμένα από τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου μας και του Κέντρου Ελληνικής Τέχνης. Οι συμμετέχοντες Σύλλογοι ήταν: Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης», Σύλλογος Ρουμελιωτών «Αθανάσιος Διάκος», Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο Γέρος του Μωριά», Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιοχειτών «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Ένωση Κρητών, Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Ηπειρωτών «Ο Μάρκος Μπότσαρης», Φυσιολατρικός Σύλλογος «ΟΑΣΗ».



 

 













·         Τη Δευτέρα 18 Μαΐου το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» παρέμεινε ανοικτό από τις 8.00 έως τις 20.00 προσφέροντας προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο κοινό.


 

          Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έθεσε ως θέμα για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για μία κοινωνία με προοπτικές». Θεωρούμε ότι προσεγγίσαμε αυτή τη θεματολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ανοίξαμε το Μουσείο στο σύνολο της κοινωνίας με εκδηλώσεις για μικρά παιδιά αλλά και με τη συμμετοχή και εμπλοκή Συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης μας. Η εξωστρέφεια θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένη προκειμένου το Μουσείο μας να επιτελέσει τον στόχο του που είναι η διατήρηση της μνήμης των ξεριζωμένων Μικρασιατών και των Αλησμόνητων Πατρίδων και η διάχυση αυτής σε κάθε κύτταρο της κοινωνίας.


 

             Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν με κάθε τρόπο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και η περαιτέρω εξέλιξή τους τις επόμενες χρονιές.-

Βίντεο από το Sleepover στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου"

Βίντεο από το Sleepover στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015!

https://m.youtube.com/watch?v=JRuhsRBHdjE


Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας "Δημήτριος Υψηλάντης" σε τιμητική εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους Εθνικιστές.














Sleepover: μια νύχτα στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" που θα μας μείνει αξέχαστη!

Μία σπάνια, ιδιαίτερη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 20 νεαροί συμπολίτες μας ηλικίας 10-12 ετών την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, συμμετέχοντας στο «Sleepover» που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαΐου).


Για πρώτη φορά το Μουσείο της πόλης μας συμπεριέλαβε στις δράσεις του την Διανυκτέρευση παιδιών, μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.


Οι συμμετέχοντες στη δράση έφθασαν στο Μουσείο το απόγευμα της Παρασκευής. Παρουσιάστηκε από τις μουσειοπαιδαγωγούς Σοφία Ξυναριανού, Ελεάνα Μαργαρίτη και Δήμητρα Μεθενίτου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια βαλίτσα με αναμνήσεις. Ένα κλειδί, λίγο κανέλα και μια παλιά φωτογραφία.».


Επισκέπτες και διοργανωτές δειπνήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Μουσείο και αφού φορέσαμε ρούχα ύπνου και ετοιμάσαμε τα αυτοσχέδια κρεβάτια μας, το Μουσείο γέμισε με μελωδίες από τον Δημήτρη Σινάνογλου που μας παρέσυρε να τραγουδήσουμε μαζί του, ενώ λίγο πριν κοιμηθούμε η Κυριακή Σινάνογλου διηγήθηκε ιστορίες και παραμύθια από τη Μικρά Ασία που «ζωντάνεψαν» ανάμεσα στα κειμήλια των προσφύγων προγόνων μας.
Το να ξυπνάς μέσα στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού δεν μπορεί να συγκριθεί με πολλές άλλες συγκινήσεις και ειδικότερα για τα παιδιά θεωρούμε πως συγκαταλέγεται στα ερεθίσματα που μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Η ιδέα για το «Sleepover» δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη διάθεση προσφοράς των μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, χωρίς την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου που όπου υπάρχει ανάγκη σπεύδουν, χωρίς τη συμμετοχή του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και χωρίς τη συνδρομή του ΑΤ Νέας Φιλαδέλφειας.


Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς ανταποκρίθηκαν σε ένα εγχείρημα-πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές που ανιδιοτελώς έχασαν τον ύπνο τους κυριολεκτικά, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την εμπειρία της Διανυκτέρευσης στο Μουσείο στα παιδιά της πόλης μας αλλά και να αναδείξουμε το περιεχόμενό του που για εμάς του απογόνους προσφύγων είναι η Ιστορική Κληρονομιά μας, η Μνήμες και οι Αξίες που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.


Στόχος της διοίκησης του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς είναι να θεσμοθετήσουμε τη «Νύχτα στο μουσείο» και αφού πέτυχε απόλυτα φέτος , τις επόμενες χρονιές να επαναληφθεί με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων παιδιών της πόλης μας.

Για το ΠΠΙΕΔ
Ευτυχία Παπαλουκά – Αντιπρόεδρος













 










Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (15 – 18 ΜΑΪΟΥ 2015)

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 18η Μαΐουτο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων (15-18 Μαΐου 2015). Οι εκδηλώσεις του τετραημέρου συνάδουν με το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», το οποίο έχει επιλεγεί φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων(ICOM)



Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Πολιτιστικού ΙδρύματοςΕλληνισμού της Διασποράς περιλαμβάνουν:


Παρασκευή 15 Μαΐου 2015: «Μία νύχτα στο Μουσείο» - Διανυκτέρευση (Sleepover) για παιδιά 10 -12 ετών εντός του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Το «Sleepover», είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικέςπρακτικές, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά το Μουσείο της πόλης μας και να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, βιώνοντας ταυτόχρονα μία σπάνια εμπειρία.

Περιορισμένες συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας.



Σάββατο 16 Μαΐου 2015, 19.00: Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), με τίτλο: «Στην Εξορία Ερζουρούμ/Άσκαλε 1943». Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη συγκλονιστική εμπειρία του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου στα εργατικά τάγματα, όπως την κατέγραψε στο ημερολόγιό του.




Κυριακή 17 Μαΐου 2015, 19.00: «Οι Σύλλογοι της πόλης μας δίνουν ραντεβού στο Μουσείο μας και παρουσιάζουν έθιμα και παραδόσεις του τόπου τους» - Ημέρα αφιερωμένη στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν δρώμενα αφιερωμένα στην περιοχή τους, σε μια συνάντηση πολιτισμού και μνήμης.




Δευτέρα 18 Μαΐου 2015: Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «ΦιλιώΧαϊδεμένου» θα παραμείνει ανοιχτό 08.00 – 20.00. Οργανωμένες ξεναγήσεις ξεκινούν στις 11.00 και στις 18.00.

 



 

Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» – Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια – 2132049155 / 6 – ppied@neafiladelfeia.gr

 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

"Έλληνες πέρα από τα σύνορα": Ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτιος Κριμιζής στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς ως βασικό καταστατικό του σκοπό έχει την προβολή του έργου εξεχουσών προσωπικοτήτων του Ελληνισμού που διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχοντας «καταργήσει» μέσα από τα επιτεύγματά τους τα στενά όρια της χώρας μας.
 
Στην κατεύθυνση αυτή,  με μεγάλη υπερηφάνεια και δέος υποδεχθήκαμε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτιο Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ερευνητή της NASA και Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, εγκαινιάζοντας έτσι τον θεματικό κύκλο εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ. για τους «Έλληνες πέρα από τα σύνορα».
 
Η πρόσκληση προς τον Ακαδημαϊκό κ. Κριμιζή ήταν ιδιαίτερα σημειολογική καθώς η παρουσίαση των «Ελλήνων πέρα από τα σύνορα»  ξεκινά με τον Έλληνα που έχει φτάσει πιο μακριά από τη Γη από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, έχει ταξιδέψει την Ελλάδα στους 8 πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, έχει γράψει το όνομα της χώρας μας με χρυσά γράμματα στην Παγκόσμια Ιστορία των Επιστημών.
 
Ο κ. Σταμάτιος Κριμιζής μας εντυπωσίασε με μία αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της ρομποτικής εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος από το 1958 έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μάλιστα στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας αδημοσίευτα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, ακόμα και ηχητικά αρχεία στα οποία ελάχιστοι επιστήμονες πριν από εμάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν πρόσβαση, από όργανα που ο ίδιος ως επικεφαλής ερευνητής έχει κατασκευάσει και ταξιδεύουν στο Διάστημα. Μετά την ομιλία του οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στον κορυφαίο αστροφυσικό.
 
Ήταν εμπειρία ζωής για όσους βρεθήκαμε σήμερα τόσο κοντά στον Παγκόσμιο αυτό Έλληνα, εμπνεόμενοι από το επιστημονικό του έργο αλλά και από την απλότητα που τον χαρακτηρίζει. Όπως είπε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος αναφερόμενος στον κ. Κριμιζή «Τ’ αστέρια είναι συνυφασμένα με τα όνειρα και τον ευχαριστούμε που τα μοιράστηκε μαζί μας».
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως και τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΣΕΑ που πλαισίωσε την ομιλία του κ. Κριμιζή με την τοποθέτηση τηλεσκοπίων ηλιακής παρατήρησης στο αίθριο του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, όπως και τον κ. Νίκο Περράκη που μας μίλησε για τα Ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και την ελληνική συμμετοχή σε αυτά.
 
Για το Π.Π.Ι.Ε.Δ
Άρης Βασιλόπουλος - Πρόεδρος
Ευτυχία Παπαλουκά - Αντιπρόεδρος