Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

"Έλληνες πέρα από τα σύνορα": Ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτιος Κριμιζής στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς ως βασικό καταστατικό του σκοπό έχει την προβολή του έργου εξεχουσών προσωπικοτήτων του Ελληνισμού που διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχοντας «καταργήσει» μέσα από τα επιτεύγματά τους τα στενά όρια της χώρας μας.
 
Στην κατεύθυνση αυτή,  με μεγάλη υπερηφάνεια και δέος υποδεχθήκαμε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτιο Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ερευνητή της NASA και Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, εγκαινιάζοντας έτσι τον θεματικό κύκλο εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ. για τους «Έλληνες πέρα από τα σύνορα».
 
Η πρόσκληση προς τον Ακαδημαϊκό κ. Κριμιζή ήταν ιδιαίτερα σημειολογική καθώς η παρουσίαση των «Ελλήνων πέρα από τα σύνορα»  ξεκινά με τον Έλληνα που έχει φτάσει πιο μακριά από τη Γη από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, έχει ταξιδέψει την Ελλάδα στους 8 πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, έχει γράψει το όνομα της χώρας μας με χρυσά γράμματα στην Παγκόσμια Ιστορία των Επιστημών.
 
Ο κ. Σταμάτιος Κριμιζής μας εντυπωσίασε με μία αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της ρομποτικής εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος από το 1958 έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μάλιστα στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας αδημοσίευτα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, ακόμα και ηχητικά αρχεία στα οποία ελάχιστοι επιστήμονες πριν από εμάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν πρόσβαση, από όργανα που ο ίδιος ως επικεφαλής ερευνητής έχει κατασκευάσει και ταξιδεύουν στο Διάστημα. Μετά την ομιλία του οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στον κορυφαίο αστροφυσικό.
 
Ήταν εμπειρία ζωής για όσους βρεθήκαμε σήμερα τόσο κοντά στον Παγκόσμιο αυτό Έλληνα, εμπνεόμενοι από το επιστημονικό του έργο αλλά και από την απλότητα που τον χαρακτηρίζει. Όπως είπε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος αναφερόμενος στον κ. Κριμιζή «Τ’ αστέρια είναι συνυφασμένα με τα όνειρα και τον ευχαριστούμε που τα μοιράστηκε μαζί μας».
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως και τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΣΕΑ που πλαισίωσε την ομιλία του κ. Κριμιζή με την τοποθέτηση τηλεσκοπίων ηλιακής παρατήρησης στο αίθριο του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, όπως και τον κ. Νίκο Περράκη που μας μίλησε για τα Ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και την ελληνική συμμετοχή σε αυτά.
 
Για το Π.Π.Ι.Ε.Δ
Άρης Βασιλόπουλος - Πρόεδρος
Ευτυχία Παπαλουκά - Αντιπρόεδρος