Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Έλληνες πέρα από τα σύνορα»: Την Κυριακή 10 Μαΐου ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό ´Ιδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς


Σε κάθε σημείο του πλανήτη Έλληνες διαπρέπουν στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι επιστήμες δείχνουν την ορατή διέξοδο στους νέους. Τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια περιορισμένων επιλογών, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να γίνουν πολίτες του κόσμου.

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στα πλαίσια του καταστατικού του σκοπού, ξεκινά μία σειρά παρουσιάσεων-ομιλιών μεγάλων Ελλήνων που με την δράση και τα επιτεύγματά τους έχουν «καταργήσει» τα στενά σύνορα της χώρας μας. 

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Έλληνες πέρα από τα σύνορα» την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 11.30  υποδεχόμαστε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Συμμετέχουν:

Μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) - Τοποθέτηση τηλεσκοπίων για ηλιακή παρατήρηση στο αίθριο του Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Νίκος Περράκης, Σύμβουλος Evenflow Consulting - Ομιλία με θέμα: «Τα Ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα στην καθημερινή μας ζωή και η ελληνική συμμετοχή»
Πληροφορίες: Π.Π.Ι.Ε.Δ., Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.2132049155-5










































ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master(1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του CassiniHuygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 11.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναιδιακεκριμένο μέλος (Εταίροςτης American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο ΜέλοςτοJames Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). 

Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγκτον του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement). Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).-