Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

«Έλληνες πέρα από τα σύνορα»: την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 18:30, ο Αυξέντιος Καλαγκός και η Αφροδίτη Τζίφα στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

«Έλληνες πέρα από τα σύνορα»: την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 18:30, ο Αυξέντιος Καλαγκός και η Αφροδίτη Τζίφα στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

 

Σε κάθε σημείο του πλανήτη Έλληνες διαπρέπουν στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι επιστήμες δείχνουν την ορατή διέξοδο στους νέους. Τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια περιορισμένων επιλογών, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να γίνουν πολίτες του κόσμου.

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, συνεχίζει τη σειρά παρουσιάσεων-ομιλιών μεγάλων Ελλήνων που με την δράση και τα επιτεύγματά τους έχουν «καταργήσει» τα στενά σύνορα της χώρας μας.

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Έλληνες πέρα από τα σύνορα» την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 18:30, υποδεχόμαστε τον Καθηγητή Αυξέντιο ΚαλαγκόΚαρδιοαγγειοχειρουργό, Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης και Διευθυντή ΠαιδοκαρδιοχειρουργικήςΚλινικής ΜΗΤΕΡΑ και την Δρ. Αφροδίτη ΤζίφαΠαιδοκαρδιολόγο & Καρδιολόγο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου Coeurs pour Tous Hellas, Διευθύντρια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο του Συλλόγου «Καρδιές για Όλους Ελλάδας»( Coeurs pour Tous Hellas).

Συμμετέχει η παιδική χορωδία από το ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ.

 

Πληροφορίες: Π.Π.Ι.Ε.Δ., Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια,

                             τηλ.2132049155-56e-mail:ppied@dimosfx.gr

 

 

 

Αυξέντιος Καλαγκός: Τα «χρυσά χέρια» της παιδικής καρδιοχειρουργικής

Τον έχουν χαρακτηρίσει, όχι άδικα, σύγχρονο ιεραπόστολο της Ιατρικής. Δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι τίτλοι, ούτε τα αξιώματα. Μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκτνί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά, ο Αυξέντιος Καλαγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης. Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά, μπροστά στις πάνω από 16.000 επεμβάσεις που έχει κάνει αφιλοκερδώς σε άπορα παιδιά; 

Το 1998 ο Αυξέντιος Καλαγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pourΤous» (Καρδιές για όλους) και από τότε, πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ανά τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα ο «φύλακας-άγγελος» των ασθενών και άπορων παιδιών του πλανήτη και η επιστημονική ομάδα του έχουν χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 16.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Κάθε χρόνο διανύει 400.000 μίλια για να χειρουργήσει περίπου 1000 παιδιά σε χώρες όπου ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, αλλά και η σχετική εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες. Ερυθραία, Λίβανος, Σερβία, Κύπρος, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαμβίκη, Σενεγάλη, Μποτσουάνα, Καμερούν, Ρουάντα, Ζάμπια, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Βιετνάμ, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισµούς αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Εν μέσω δε, οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να μείνει η χώρα μας έξω από τον κατάλογο. Έτσι εξηγείται και η επέκταση της δράσης του «Coeurs pour Τous», από τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα, με την ίδρυση του ελληνικού τμήματος «Coeurs pourTous Hellas».

Ο Αυξέντιος Καλαγκός αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του.

Αγαπά τη μυρωδιά της κανέλας, έχει πάντα ένα μπουκαλάκι στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον αναζωογονεί, παράλληλα όμως του θυμίζει και τον τόπο καταγωγής του την Κωνσταντινούπολη.

Ο πατέρας του ήταν παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αυξέντιος Καλαγκός, ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, «να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά το έργο».

Ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς προς τους ασθενείς. Ένας άνθρωπος για τον οποίο οι Τούρκοι λένε ακόμη και σήμερα, πως «μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια».

 

 

 

Λίγα λόγια για τη Δρ. Αφροδίτη Τζίφα

Η Ιατρός Αφροδίτη Τζίφα είναι η Επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του  «Coeurs pour Tous Hellas». Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μετέβη στην Αγγλία το 1996 όπου ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και αργότερα στην Παιδοκαρδιολογία και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων. Εξειδικεύτηκε στην επεμβατική αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών με τη διαδερμική μέθοδο, ως εναλλακτική μέθοδο της ανοικτής εγχείρησης καρδιάς. Επίσης ασχολήθηκε με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς για συγγενείς καρδιοπάθειες και με υβριδικούς καθετηριασμούς καρδιάς σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία. Τον Δεκέμβριο του 2009 ηγήθηκε ενός ερευνητικού προγράμματος που οδήγησε στον πρώτο παγκοσμίως επεμβατικό καθετηριασμό αμιγώς υπό μαγνητική τομογραφία.

Η υποεξειδίκευσή της στην Παιδοκαρδιολογία ξεκίνησε στο Royal BromptonHospital του Λονδίνου το 1999 όπου εργάστηκε για 2 χρόνια και συνεχίστηκε στο νοσοκομείο Guy’s & St Thomas’ του Λονδίνου όπου εργάστηκε από το 2001 για περίπου 10 χρόνια. Στο νοσοκομείο αυτό εργάστηκε ως Επιμελήτρια και Διευθύντρια σε όλους τους τομείς που άπτονται της φροντίδας των παιδιατρικών και ενηλίκων ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 8000 διαθωρακικά υπερηχογραφήματα και 2000 καθετηριασμούς καρδιάς.

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010. Eργάζεται ως Διευθύντρια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Μητέρα» και ως επιστημονικός Συνεργάτης των Νοσοκομείων «Υγεία» και «Λητώ».

Παράλληλα διατηρεί θέση Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου και Επίτιμης Διευθύντριας Παιδοκαρδιολογίας του Νοσοκομείου Guy's & St Thomas', Λονδίνου. Είναι συμπολίτισσά μας, καθώς τα σχολικά της χρόνια πέρασε στη Νέα Χαλκηδόνα.