Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Γ.Ν. Πατησίων - Σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου, 7.00 μμ, σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων - Ο αγώνας συνεχίζεται...

Η επίσκεψή μου - για ενημέρωση και συζήτηση με εργαζόμενους και ασθενείς - την περασμένη εβδομάδα, στο γειτονικό μας Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων ήταν συνταρακτική. Οι εργαζόμενοι, που δίνουν τις μάχες τους στους δρόμους τα τελευταία χρόνια για να το κρατήσουν ανοιχτό, έχουν συνειδητοποιήσει πως οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας και των «στρατευμένων» Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι, δήθεν, δεν θα απολυθεί κανείς ή ότι η υγεία θα αναβαθμιστεί μέσω λουκέτων, είναι απλώς άθλια προπαγάνδα, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις. 

Κλείσιμο-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κατάργηση νοσοκομειακών κλινών, συνεπάγονται κατάργηση οργανικών θέσεων υγειονομικών και αυτό σημαίνει απολύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις με (τους ελάχιστους εναπομείναντες) ασθενείς και πολίτες-επισκέπτες του Νοσοκομείου, οι περισσότεροι εκ των οποίων ηλικιωμένοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μας - και αρκετοί δημότες του Δήμου μας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας - κατέληξαν σχεδόν όλες στο ίδιο ερώτημα..: "και τώρα που κλείνουν το Νοσοκομείο πού θα βρίσκουμε γιατρούς να μας δουν;" 
Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι συνάνθρωποί μας, που ακόμα και τις τελευταίες μέρες (υπο)λειτουργίας του νοσοκομείου τούς συναντά κανείς εκεί, ανήσυχους, σχεδόν απελπισμένους, στους διαδρόμους του, λόγω της οικονομικής ανέχειας που δεν τους επιτρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς, ανήμποροι να μετακινούνται άνετα αλλά και να περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές των μεγάλων νοσοκομείων, ουσιαστικά στερούνται την πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη. 

Αυτό δεν αφορά τόσο την παροχή βοήθειας σε μία πολύ σοβαρή έκτακτη ανάγκη (αν και αυτό με πολλά ερωτηματικά...), αλλά κυρίως αφορά την καθημερινή-άμεση πρόσβαση σε παροχές υγείας που είναι, όμως, ζωτικής σημασίας, ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τους χρόνια πάσχοντες. 
Και μην ξεχνάμε πως το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό, κομβικό σημείο και εξυπηρετούσε, παρά την προσπάθεια απαξίωσής του τα τελευταία χρόνια με την υποστελέχωσή του κλπ, έναν πληθυσμό περίπου 1.000.000 πολιτών που κατοικούν στα όρια των γειτονικών του Δήμων Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού. 

Στα ερωτήματα των συμπολιτών μας αυτών σχετικά με το πού θα βρίσκουν «την υγειά τους» στο εξής, η απάντηση, εκτός από το καθαρά πολιτικό σκέλος που αφορά στο γενικότερο σχέδιο εξαθλίωσης του λαού από τη μνημονιακή Κυβέρνηση και την ανάγκη ανατροπής του, περιλαμβάνει αναφορά και στο ρόλο των τοπικών αρχόντων. 

 Ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Φιλαδέφειας-Χαλκηδόνας αλλά και ως κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας που τα τελευταία χρόνια συμμετείχα ενεργά στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα για να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, καταγγέλλω τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας για την πλήρη αδιαφορία και απουσία της. 
Ο ρόλος των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, όχι απλώς να συμμετέχουν, αλλά να είναι μπροστάρηδες σε κάθε κινητοποίηση και σε κάθε μορφής αγώνα που δίνεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας. 
Όσοι αιρετοί, λοιπόν, επιλέγουν να απέχουν και να απουσιάζουν, σιγοντάροντας τις Κυβερνητικές πολιτικές και βοηθώντας δια της σιωπής τους στο να εφαρμοστούν, ειδικά σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το λαό, και μάλιστα όταν μιλάμε για κορυφαία ζητήματα, όπως το κλείσιμο ενός νοσοκομείου που διογκώνει το ήδη υπάρχον υγειονομικό κενό της περιοχής μας, είναι ανάξιοι για τους θεσμικούς ρόλους που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν. 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενους, κατοίκους της περιοχής και φορείς, την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.00 μμ, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια (σταθμός Αγίας Βαρβάρας)

Θα είμαστε εκεί! Ο αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους συνεχίζεται! 

Ευτυχία Παπαλουκά - ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας