Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση βορά στους ιδιώτες - Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!


Ο Γιώργος, ο Αργύρης και ο Κώστας είναι τρεις νέοι άνθρωποι και αγωνιστές. 
Μέχρι πρόσφατα, παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους στο εσπερινό ΕΠΑΛ του Ταύρου, δουλεύοντας παράλληλα και αγωνιζόμενοι για το παρόν και για το μέλλον τους.

Είναι μόνο τρεις από τους 20.000 μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που ενημερώθηκαν πως οι ειδικότητες που παρακολουθούσαν, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες που ενέχει η προσπάθεια επιβίωσης στην Ελλάδα των μνημονίων, καταργούνται. 

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει τις ειδικότητές τους και μαζί αποφάσισε να καταργήσει τα όνειρά τους, τις φιλοδοξίες και την ελπίδα τους. 

Οι νέοι που στρέφονται στην Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση για να αποκτήσουν εφόδια, δεν έχουν, συνήθως, την πολυτέλεια να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν, ούτε και να πληρώσουν σε ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα. 

Είναι, επιπλέον, άνθρωποι, που παράλληλα με τις σπουδές τους πρέπει να καλύπτουν και τις βιοποριστικές τους ανάγκες, δουλεύοντας, με τις γνωστές σε όλους μας συνθήκες εργασίας των νέων σήμερα. 

Όταν κλείνει ένας Υπουργός Παιδείας τα σχολεία στα οποία αυτά τα παιδιά αναζητούν επαγγελματική διέξοδο, όταν στέλνει αυτούς τους νέους, όπως είναι οι συναγωνιστές μου ο Γιώργος, ο Αργύρης και ο Κώστας, στον ιδιώτη ή αλλιώς πουθενά, αυτός ο Υπουργός δεν έχει καμία νομιμοποίηση από την κοινωνία. 

Η επέλαση κεφαλαίου-τραπεζικών ομίλων-μεγαλοεργολάβων και του πολιτικού τους προσωπικού, σε κάθε τι Δημόσιο και Λαϊκό, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την Τεχνική Εκπαίδευση. 

Ο Υπουργός-υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων, ο κύριος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό: "Η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ έχει σχέση με τη μείωση του δημόσιου τομέα"
Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα; 

Αυτή η εντεταλμένη, κυνική Κυβέρνηση διαλύει τμηματικά την Δημόσια Παιδεία, όπως και τη Δημόσια Υγεία και κάθε τι Δημόσιο, για να αναγκάσει το λαό να πληρώνει ιδιώτες και για να μας αποκλείσει από τα κοινωνικά αγαθά, τα κεκτημένα με αγώνες και αίμα. 

Ιδιώτες πρέπει να πληρώνουμε για να στείλουμε σχολείο τα παιδιά μας, ιδιώτες πρέπει να πληρώνουμε για να σπουδάσουμε, ιδιώτες θα μας τα παίρνουν αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε παροχές Υγείας, θα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι ίδιοι ιδιώτες μεγαλοεργολάβοι θα μας αποστραγγίζουν μέσω διοδίων τελών όταν χρησιμοποιούμε τους εθνικούς μας δρόμους και στους ίδιους θα καταλήγουν τα χαράτσια που πληρώνουμε, για να ανακεφαλαιοποιούνται και να εξυγιαίνονται οι τράπεζές τους. 

 Ως νέος άνθρωπος δεν μπορώ να ανεχτώ ότι:

- 20.000 μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους 

 - 2.500 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όπως και όλοι οι σχολικοί τους φύλακες 

 - 102 Επαγγελματικές Σχολές-ΕΠΑΣ έχουν κλείσει 

 - στα ΕΠΑΛ καταργήθηκαν όλες οι ειδικότητες των τομέων Υγείας-Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής-Κομμωτικής 

- οι νέοι που τελειώνουν το σχολείο στα 18 τους και θέλουν να αποκτήσουν κάποιο επάγγελμα, κάποια εφόδια για να διεκδικήσουν ένα αξιοπρεπές επαγγελματικό μέλλον, σπρώχνονται στα ιδιωτικά ΙΕΚ και εάν δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους (το πιο πιθανό) καταδικάζονται να είναι ανειδίκευτοι φτηνοί εργάτες - θα αναγκαστούν να δουλέψουν για 100 ή 200 ευρώ, σε συνθήκες γαλέρας και θα θεωρούνται και "προνομιούχοι" στον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. 

Εάν δεν αντισταθούμε όλοι μαζί για την οριστική ανατροπή του συστήματος που γεννά τη βία του 1% εις βάρος του 99% της κοινωνίας, εμείς οι νέοι θα είμαστε άνθρωποι-σκλάβοι και αυτό δεν μας αξίζει. 

Καμία ανοχή, πλέον, στις ανθρωποθυσίες στο βωμό της "εξυγίανσης", του "πρωτογενούς τους πλεονάσματος" και του "success story" τους. 

Συσπείρωση νεολαίας, φορέων, συλλογικοτήτων, πολιτών σε κοινό μέτωπο αγώνα - Στόχος να ανατρέψουμε αυτούς που ανατρέπουν τις ζωές μας και τα όνειρά μας! 

Ευτυχία Παπαλουκά - ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας