Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Γ.Ν. Πατησίων - Σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου, 7.00 μμ, σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων - Ο αγώνας συνεχίζεται...

Η επίσκεψή μου - για ενημέρωση και συζήτηση με εργαζόμενους και ασθενείς - την περασμένη εβδομάδα, στο γειτονικό μας Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων ήταν συνταρακτική. Οι εργαζόμενοι, που δίνουν τις μάχες τους στους δρόμους τα τελευταία χρόνια για να το κρατήσουν ανοιχτό, έχουν συνειδητοποιήσει πως οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας και των «στρατευμένων» Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι, δήθεν, δεν θα απολυθεί κανείς ή ότι η υγεία θα αναβαθμιστεί μέσω λουκέτων, είναι απλώς άθλια προπαγάνδα, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις. 

Κλείσιμο-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κατάργηση νοσοκομειακών κλινών, συνεπάγονται κατάργηση οργανικών θέσεων υγειονομικών και αυτό σημαίνει απολύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις με (τους ελάχιστους εναπομείναντες) ασθενείς και πολίτες-επισκέπτες του Νοσοκομείου, οι περισσότεροι εκ των οποίων ηλικιωμένοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μας - και αρκετοί δημότες του Δήμου μας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας - κατέληξαν σχεδόν όλες στο ίδιο ερώτημα..: "και τώρα που κλείνουν το Νοσοκομείο πού θα βρίσκουμε γιατρούς να μας δουν;" 
Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι συνάνθρωποί μας, που ακόμα και τις τελευταίες μέρες (υπο)λειτουργίας του νοσοκομείου τούς συναντά κανείς εκεί, ανήσυχους, σχεδόν απελπισμένους, στους διαδρόμους του, λόγω της οικονομικής ανέχειας που δεν τους επιτρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς, ανήμποροι να μετακινούνται άνετα αλλά και να περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές των μεγάλων νοσοκομείων, ουσιαστικά στερούνται την πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη. 

Αυτό δεν αφορά τόσο την παροχή βοήθειας σε μία πολύ σοβαρή έκτακτη ανάγκη (αν και αυτό με πολλά ερωτηματικά...), αλλά κυρίως αφορά την καθημερινή-άμεση πρόσβαση σε παροχές υγείας που είναι, όμως, ζωτικής σημασίας, ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τους χρόνια πάσχοντες. 
Και μην ξεχνάμε πως το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό, κομβικό σημείο και εξυπηρετούσε, παρά την προσπάθεια απαξίωσής του τα τελευταία χρόνια με την υποστελέχωσή του κλπ, έναν πληθυσμό περίπου 1.000.000 πολιτών που κατοικούν στα όρια των γειτονικών του Δήμων Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού. 

Στα ερωτήματα των συμπολιτών μας αυτών σχετικά με το πού θα βρίσκουν «την υγειά τους» στο εξής, η απάντηση, εκτός από το καθαρά πολιτικό σκέλος που αφορά στο γενικότερο σχέδιο εξαθλίωσης του λαού από τη μνημονιακή Κυβέρνηση και την ανάγκη ανατροπής του, περιλαμβάνει αναφορά και στο ρόλο των τοπικών αρχόντων. 

 Ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Φιλαδέφειας-Χαλκηδόνας αλλά και ως κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας που τα τελευταία χρόνια συμμετείχα ενεργά στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα για να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, καταγγέλλω τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας για την πλήρη αδιαφορία και απουσία της. 
Ο ρόλος των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, όχι απλώς να συμμετέχουν, αλλά να είναι μπροστάρηδες σε κάθε κινητοποίηση και σε κάθε μορφής αγώνα που δίνεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας. 
Όσοι αιρετοί, λοιπόν, επιλέγουν να απέχουν και να απουσιάζουν, σιγοντάροντας τις Κυβερνητικές πολιτικές και βοηθώντας δια της σιωπής τους στο να εφαρμοστούν, ειδικά σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το λαό, και μάλιστα όταν μιλάμε για κορυφαία ζητήματα, όπως το κλείσιμο ενός νοσοκομείου που διογκώνει το ήδη υπάρχον υγειονομικό κενό της περιοχής μας, είναι ανάξιοι για τους θεσμικούς ρόλους που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν. 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενους, κατοίκους της περιοχής και φορείς, την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.00 μμ, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια (σταθμός Αγίας Βαρβάρας)

Θα είμαστε εκεί! Ο αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους συνεχίζεται! 

Ευτυχία Παπαλουκά - ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μελίσσια 22 Αυγούστου - ο αγώνας για την προάσπιση του Δικαιώματος στην Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους συνεχίζεται

Η άγρια επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία έχει κορυφωθεί με την Δημόσια Υγεία, την Δημόσια Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτούς τους τόσο νευραλγικούς τομείς, να βρίσκονται στο στόχαστρο.
Η έμπρακτη και εντεινόμενη λαϊκή αντίδραση είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να σταματήσουμε το σχέδιο της εξαθλίωσής μας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία κατά του κλεισίματος του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, κατόπιν καλέσματος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και κατοίκων της περιοχής.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών, προτάσσοντας το σύνθημα για ακόμα εντονότερες και διαρκείς κινητοποιήσεις, προκειμένου να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Ο αγώνας για την προάσπιση του δικαιώματος στην Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους συνεχίζεται :
Την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.00 μμ, στον σταθμό ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας εργαζομένων και κατοίκων ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Η παρουσία και η συστράτευση όλων μας είναι αναγκαία.
 

Αναγκαία και η παρουσία της Δημοτικής Αρχής Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, έστω την ύστατη στιγμή, έστω και για τυπικούς λόγους. Μιας Δημοτικής Αρχής προκλητικά απούσας όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο δίνονται διαρκώς μάχες για την διάσωση του γειτονικού μας και πολύτιμου για την τοπική μας κοινωνία Γ.Ν. Πατησίων.

Ευτυχία Παπαλουκά, ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας


Περισσοτερες φωτογραφιες...

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Κινητοποίηση πολιτών κι εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ - η συμμετοχή μας απαραίτητη






Την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 7.30μμ στην πλατεία του Αη-Γιώργη στα Μελίσσια θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία ενάντια στο επικείμενο κλείσιμο του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.
Η συμμετοχή όλων μας στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, είναι επιβεβλημένη.


Ευτυχία Παπαλουκά, ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών

Το πρωί της Δευτέρας 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συγκέντρωση και παρέμβαση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών, κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Είναι οι πολιτικές αυτές που την περασμένη εβδομάδα δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο, το Θανάση Καναούτη.
Η δυναμική παρουσία πολιτών και φορέων εκεί, σηματοδότησε την αντίδραση και εναντίωσή μας απέναντι στην κρατική βία, είτε αυτή ασκείται άμεσα -όπως στην περίπτωση του αδικοχαμένου Θανάση - είτε έμμεσα, μέσω της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης των πολιτών.





Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ευτυχία Παπαλουκά: Υγειονομική "βόμβα" για το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας το κλείσιμο του Γ.Ν Πατησίων


Αγαπητοί συνδημότες,
τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων.
Η ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν σαφής: Το γειτονικό μας νοσοκομείο κλείνει άμεσα, οι εργαζόμενοι σε αυτό τίθενται σε διαθεσιμότητα και το «υγειονομικό κενό» της περιοχής (έχει ήδη κλείσει το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ της οδού Καυτατζόγλου στα Πατήσια) διογκώνεται.
Μετά τη συστηματική απαξίωση, υποστελέχωση και υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, που προηγήθηκε, τώρα έρχεται και η οριστική του κατάργηση, μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται.
Παρόμοια τύχη θα έχουν άμεσα πέντε ακόμα νοσοκομεία (Λοιμωδών, Σπηλιοπούλειο, Πολυκλινική, Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και Αμαλία Φλέμιγκ).
Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εξυπηρετεί μια ευρεία περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο δικός μας Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Μια περιοχή ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένη και με διαρκώς αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες και ελλείψεις.
Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων αποτελεί ζωτική ανάγκη για τους κατοίκους της περιοχής, γι’αυτό και η απόφαση είναι επώδυνη.
Και τη στιγμή αυτή, που Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες, από κοινού με τους κατοίκους των γειτονικών μας Δήμων, δεχόμαστε ένα τέτοιο πλήγμα, η Δημοτική Αρχή είναι βουβή και αμέτοχη.
Εάν το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο γίνονταν κινητοποιήσεις και δίνονταν διαρκώς μάχες για την αποφυγή του κλεισίματος του νοσοκομείου, η απουσία της Δημοτικής Αρχής Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ήταν απαράδεκτη, τώρα, που συνεχίζει να είναι απούσα και μετά την επίσημη ανακοίνωση του κλεισίματος, η στάση της αυτή είναι τουλάχιστον εξοργιστική!
Φαίνεται πως την εναπομείνασα Διοίκηση του Δήμου μας δεν την απασχολεί τόσο η τραγική υποβάθμιση των παροχών υγείας προς τους δημότες μας, όσο την απασχολούν οι «δημόσιες σχέσεις» με εργολάβους, η παροχή αδειών κατασκευής υπογείων γκαράζ κατόπιν αιτημάτων φίλων και υμετέρων κλπ.
Υπάρχει η γενικότερη πεποίθηση πως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο λεηλασίας οικονομικής και κοινωνικής, οι πολιτικοί μας είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Δυστυχώς, και σε τοπικό επίπεδο, αυτή η αντίληψη επιβεβαιώνεται πλήρως.
Η κεντρική Κυβέρνηση «καταδικάζει εις θάνατον» το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και η Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας δεν είναι εκεί ούτε για «να ψάλει τον επικήδειο».

Ευτυχία Χ. Παπαλουκά – ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Ευτυχία Παπαλουκά: Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας σε κρίση!

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαχρονικά, η επισκεψιμότητα του άλσους μας είναι μεγάλη. Φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν περιορίσει περισσότερο από ποτέ τις διακοπές εκτός της Αθήνας. Θα περίμενε κανείς πως ένας τέτοιος χώρος, που είναι προνόμιο για όλους εμάς που διαμένουμε στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, θα είχε τύχει της μεγαλύτερης δυνατής φροντίδας από μια δημοτική αρχή που τουλάχιστον θα σεβόταν τον εαυτό της! Δυστυχώς η κατάσταση του άλσους μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Η λίμνη αφημένη στη τύχη της, βρώμικη, ο περιβάλλων χώρος και ο ‘Κένταυρος’ ρημαγμένα, εγκαταλελειμμένα. Η βόλτα εκεί, κατά τις βραδινές ώρες, έχει καταντήσει να συνεπάγεται ρίσκο. Επισκέπτομαι κι εγώ καθημερινά το άλσος, μαζί με φίλες και φίλους δρομείς. Αθλούμαστε τρέχοντας σε όλο το μήκος και περιμετρικά του. Βρωμιά, σκουπίδια και εγκατάλειψη, μας προκαλούν λύπη και προβληματισμό. Και αναρωτιόμαστε κάθε φορά: ‘τόσο δύσκολο είναι να γίνουν τ' αυτονόητα;’ Η σημερινή εικόνα του άλσους δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης χρηματικών πόρων - μεγάλο ψέμα! Είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενδιαφέροντος κι ευαισθησίας από τους διοικούντες και καθ' ύλην αρμόδιους. Ευτυχώς, δεν ανήκω σ' αυτή τη διοίκηση και στέκομαι στο πλευρό όλων των ευαίσθητων ανθρώπων που ανησυχούν και θλίβονται μπροστά στην αδιαφορία που επιδεικνύεται τα τελευταία χρόνια για τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας. Εκτός από περιβαλλοντική αξία, στη δύσκολη περίοδο που διανύει ο λαός της χώρας μας, χώροι όπως το άλσος μας, έχουν και τεράστια κοινωνική αξία. Θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα και στη σωστή αξιοποίησή του, αφού μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για οικογένειες της ευρύτερης περιοχής μας, που, μέσα στην οικονομική εξαθλίωση, επιζητούν λίγο καθαρό αέρα και έναν όμορφο χώρο για να παίξουν τα παιδιά τους, δωρεάν. Η επιμέλεια του άλσους πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και αν η διοίκηση αυτού αρνείται ή αδιαφορεί, θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Η κοινωνική πολιτική είναι η απόλυτη απαίτηση σήμερα!

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Καλό ταξίδι φίλε...

Χιλιάδες πολίτες βρεθήκαμε χθες στο Περιστέρι για να αποχαιρετίσουμε τον αδικοχαμένο 19χρονο Θανάση Καναούτη. Η κηδεία του πήρε τη μορφή λαϊκής διαδήλωσης. Ήταν μια διαδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στη βία του κράτους που στερεί ζωές έμμεσα και άμεσα.

Ευτυχία Παπαλουκά : Οργή και θλίψη για το θάνατο του 18χρονου – τα δάκρυα δεν αρκούν


Κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών, σοκάρεται στο άκουσμα της είδησης του τραγικού θανάτου ενός 18χρονου παιδιού κατά τον έλεγχο εισιτηρίων σε τρόλεϊ, στο Περιστέρι...

Το αρχικό σοκ και η θλίψη, όμως, μετατρέπονται σε οργή στη συνειδητοποίηση του ότι μια ανθρώπινη ζωή, στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα του κανιβαλισμού και της εξαθλίωσης, κοστολογείται στα 1,40 ευρώ.

Ο Θανάσης δεν πέθανε. Τον δολοφόνησαν.


Σε αυτό τον φόνο φυσικός αυτουργός ήταν ο ελεγκτής που όταν τον άκουσε να του ζητά να τον «συγχωρήσει» για το «έγκλημά του», λέγοντας : «είμαι άνεργος, αλήθεια σου λέω. Και οι γονείς μου δεν έχουν δουλειά. Είμαστε σε τραγική κατάσταση», συνέχισε να τον τραμπουκίζει και παρανόμως να τον κατακρατεί εντός του τρόλεϊ παρά τη θέλησή του.

Σε αυτό τον φόνο ηθικοί αυτουργοί είναι οι επικεφαλής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ο Υπουργός, όλοι όσοι πολιτικά οδηγούν το λαό σε εξόντωση προκειμένου να εξοικονομήσουν τις «σπονδές» στο «βωμό» των κεφαλαιούχων και των τραπεζικών ομίλων.


Ο θάνατος του νέου που δεν μπορούσε να πληρώσει το εισιτήριο στο τρόλεϊ είναι η συνέχεια μιας σειράς θανάτων :


Απολυμένοι δανειολήπτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό, μακροχρόνια άνεργοι που δεν αντέχουν να βλέπουν τα παιδιά τους χωρίς τα αναγκαία προς το ζην, ασθενείς και ηλικιωμένοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ούτε τα φάρμακά τους, οικογενειάρχες που λόγω χρεών ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.


Χιλιάδες συνάνθρωποί μας που οδηγούνται σε αυτοκτονία πηδώντας από μπαλκόνια, αφήνοντας πίσω μόνο προβλήματα και πόνο στους δικούς τους.

Τα δάκρυα και οι συμπονετικές δηλώσεις σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτονόητες, αλλά δεν αρκούν.


Ο κάθε σκεπτόμενος και ευαισθητοποιημένος πολίτης οφείλει να αντιδράσει μπροστά στην κτηνωδία που εκτυλίσσεται.


Ευτυχία Παπαλουκά, ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας